Van kas tot vaas

Een uitdagende, rustige teelt

Van kas tot vaas

Voordat onze hortensia’s bij u thuis in de vaas staan, gaat er een hele periode aan vooraf. Snijhortensia is een zeer rustige, maar uitdagende teelt. Het begint voor ons met het selecteren van interessante soorten. Voor de groei van 2 jaar hebben de hortensia de juiste temperatuur en bescherming tegen ziektes nodig. Vervolgens gaan we oogsten, bossen, sorteren, verkopen en vervoeren. Via onze klanten komen onze snijhortensia’s uiteindelijk bij u in de vaas.

We lichten de teelt verder toe.

Het selecteren
We zoeken altijd naar de beste soorten. Deze selecteren we op kleur, bolvorm, groei en bloeizekerheid.

Aanplanten
Na vermeerdering van de geselecteerde cultivars, worden de bewortelde stekken geplant op potten met steenwolblokjes. In het eerste teeltjaar kweken wij de stek op naar een volwassen plant, die ervoor klaar is om jarenlang kwaliteitsbloemen te produceren.

Het winterseizoen
Het winterseizoen is misschien wel de belangrijkste periode van het jaar. Hierin prepareren wij met hulp van de natuur de planten voor het komende oogstseizoen. In de winterkou worden de bloemknoppen aangelegd. Ook is dit het moment om de planten te snoeien, waardoor de takken de juiste kwaliteit zullen krijgen.

In het voorjaar gaat de snijhortensiaplant zich ontwikkelen bij het oplopen van de temperatuur. Wij hebben twee hortensiatypes in ons assortiment: soorten die bloeien op nieuw hout en soorten die alleen op oud hout bloeien. Beide types krijgen een aparte behandeling in de winter.

Laag energieverbruik en milieubewuste teelt
De hortensia teelt is een koude teelt, dus het energieverbruik is heel laag. Bovendien is de bloem van de hortensia is geen heel gevoelige bloem voor ziektes, schimmels en dergelijke waardoor we zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden kunnen werken.

Blauwen
Een deel van onze bloemen worden 'geblauwd' met behulp van meststoffen, waardoor deze zeer aparte blauwtinten krijgen. Een aantal soorten krijgt door het blauwen een helder blauwe kleur, terwijl andere soorten lila of paars worden. De meeste soorten kunnen we op deze manier in meerdere kleurtinten oogsten.

Oogsten
Ongeveer 2 jaar na het aanplanten, oogsten we de hortensia’s. De bloemen snijden we zowel vers als doorgekleurd. Dit doen we om het gewas op tijd te ontlasten en om op die manier sterke kwaliteitsproducten te kweken. Bovendien oogsten we hierdoor schitterende tinten waar de consument veel plezier aan kan beleven.

Verse bloemen hebben mooie heldere kleuren, maar zijn wel kwetsbaarder. Doorgekleurde bloemen leveren we vanaf juni in groene tinten. Later in het seizoen kleuren deze door naar meer herfstachtige tinten. Doorgekleurde bloemen hebben een uitstekende houdbaarheid en kunnen ook heel goed gedroogd worden.

De meeste snijhortensia's oogsten we op 60 of 80cm. Daarnaast ook op 40 en 50cm.

Bloemenverwerking
In onze verwerkingsruimte sorteren onze werknemers de hortensia’s op lengte en rijpheid en daarna maken zij deze verkoopklaar in bossen van 5 of 10. Beschadigde hortensia’s halen zij eruit bij het sorteren. Wij verkopen alleen A1 kwaliteit hortensia’s.

Doorrijpen voorkomen
Meteen na het oogsten, sorteren en bossen, zetten we de verse hortensia’s in water met voorbehandelingmiddel en plaatsen we deze in de koelcel. Op deze manier voorkomen we het doorrijpen van de verse hortensia.

Verkoop
De snijhortensia’s van Ammerlaan Hortensia verkopen we op de bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer en via FloraMondo en de bloemengroothandel aan bloemistenen en tuincentra in Europa en daarbuiten, zodat ze klaar staan voor de consument. Lees meer over onze verkoop.

Geniet lang van onze schitterende hortensia’s
Met de juiste verzorging staan onze verse kwaliteitshortensia’s nog zeker 2 tot 3 weken prachtig in de vaas. De doorgekleurde hortensia fleurt uw woonkamer wel maanden op.

Volg de verzorgingstips op onze site staan en geniet lang van onze kwaliteitshortensia’s.