Historie

Van rozen naar hortensia's

Historie

Onze familie heeft een jarenlange traditie in het telen van bloemen. In 2006 is de kwekerij overgegaan van rozen naar het telen van snijhortensia’s.

1975
In 1975 is Wim Ammerlaan sr. samen met zijn broer Emiel als jonge ondernemer gestart aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout in het van hun vader overgenomen bedrijf.

1980
In 1980 verhuisde het bedrijf de Lavendelweg in Rijsenhout, destijds als eerste kweker in een gebied dat nu uit is gegroeid tot een groot tuindersgebied. Het bedrijf groeide uit tot 23000 m2. Het assortiment bestond toendertijd uit kleinbloemige rozen als Carolien, Motrea en Mercedes.

In de jaren negentig teelde we o.a. Frisco, Lambada en Bianca. Laatstgenoemde grootbloemige roos is door ons geïntroduceerd en uitgegroeid tot een toonaangevende soort in het grootbloemige assortiment.

1999
In 1999 startte Emiel een eigen bedrijf waarna Wim en Mieke eigenaar werden van het bedrijf in Rijsenhout. Het assortiment veranderde naar middelgrootbloemige rozen zoals Sphinx en Splendid Renate.

2003
In 2003 breidde de kwekerij met 10.000 m2 uit, waarin de rode cultivar Passion aanplantte.

2006
In 2006 veranderde er veel binnen het bedrijf. De ontwikkeling in de rozenbranche maakt het telen van rozen in Nederland vrijwel onrendabel. Zoons Frank en Wim jr. komen in het bedrijf na hun studies Bedrijfswetenschappen en Plantenwetenschappen en gaan samen met hun ouders (Wim sr en Mieke) het grote avontuur in Ethiopië aan. Ze starten een nieuwe rozenkwekerij in Ziway op het project van Sher Ethiopia genaamd AQ Roses. Alle door AQ Roses geproduceerde rozen worden verkocht onder de merknaam Rosa Plaza. Inmiddels behoort onze kwekerij in Ethiopië tot de meest toonaangevende Afrikaanse rozenkwekerijen op gebied van kwaliteitsrozen en sociale omstandigheden.

Bezoek ook de site van onze rozenkwekerij.

Wim Sr en Mieke gaan zich specialiseren in de snijhortensia en starten in de voormalige rozenkwekerij in Rijsenhout de snijhortensiakwekerij Ammerlaan Hortensia.

2011
Sinds 2011 staat het volledige bedrijf van 3,3 ha in Rijsenhout vol met hortensiaplanten.

2016
Ammerlaan Hortensia bestaat 10 jaar.

Hoewel de hortensia teelt een koude teelt is, dus het energieverbruik heel laag is, maken we zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke groeiomstandigheden. In 2016 vervingen we alle asbestdaken van de verwerkingsruimte door moderne geïsoleerde daken. In januari 2017 zijn de daken voorzien van zonnepanelen. Op deze manier zijn we op het gebied van electriciteit volledig energieneutral geworden.